PREKO INTERAKTIVNIH, IZKUSTVENIH METOD DELA DO NOVIH ZNANJ IN VEŠČIN

 

ČUJEČNOST IN RAZVIJANJE SOČUTJA – uvodne delavnice 

Čuječnost je način zavedanja izkušnje v danem trenutku, ki ga spremlja odnoso sprejemanja, odprtosti in radovednosti. Je duševna sposobnost vsakega človeka, z vajami pa lahko to sposobnost še povečujemo, razvijamo. Razvijanje čuječnosti omogoča, da dobimo drugačen vpogled v procese v sebi in v svojem okolju, pomaga nam, da nismo zliti z vsem, kar se nam dogaja (krepimo decentrirano zavedanje), učimo se izklapljanja avtomatskega pilota, da počenemo stvari v življenju z več zavedanja, krepimo sprejemajoč odnos in sočutje do sebe in do drugih, pomaga nam tudi, da se naučimo izstopati iz stanja neprestane dejavnosti (angl. doing mode) v stanje, ko si dovolimo samo biti (angl. being mode). Ob tem se nam lahko pojavljajo odgovori na vprašanji, ali je smiselno, kar počnem, in kako ravnam, ko sem v stiski, pod stresom. S čuječnostjo torej večamo sposobnost odločanja z zavedanjem, občutenja sebe in svojih vrednot, krepimo sposobnost, da se odločamo, kakšen odnos bomo razvijali do vsega, kar se dogaja v nas in okoli nas, in kam bomo usmerjali svojo pozornost.  

Mnoge raziskave kažejo, da redno izvajanje prakse čuječnosti lahko okrepi občutke notranje mirnosti, dobro počutje, zbranost, osredotočenost, pripomore k višjemu vrednotenju samega sebe, zmanjša intenziteto občutenja stresa, zmanjšuje občutke tesnobe, depresivnosti in ima še mnoge druge pozitivne učinke. Pomaga pri premagovanju tudi težjih življenjskih izzivov. Čuječnost zato danes uvajajo na mnogih področjih; šolstvo, zdravstvo, duševno zdravje, podjetništvo, … 

 

 

KAKO PODPRETI OTROKA IN MLADOSTNIKA V STISKI?

 

Kako se odzvati na nekonstruktivna vedenja otroka, mladostnika? 

Kako se odzvati na čustveno stisko otroka, mladostnika? 

Kako reagirati, ko otrok, mladostnik spregovori o težkih temah?

Kako sem lahko v oporo? 

Ste redno v stiku z otrokom, mladostnikom, v službi, na treningih, na taborih, doma, …? Tudi vas kdaj mučijo taka in podobna vprašanja? 

Vabim vas na delavnici, kjer boste spoznali, kaj se dogaja z otrokom/mladostnikom, kadar doživlja stisko, kaj se dogaja, kadar je izpostavljen vsakodnevnemu stresu zaradi nepodpornega (primarnega) okolja, kako lahko prepoznamo in damo prostor, dovoljenje, da otrok, mladostnik pokaže, kaj se skriva za nekonstruktivnimi vedenji. Večji del delavnice pa bo namenjen predstavitvi praktičnih primerov in vajam, kjer se bomo urili, kako otroku, mladostniku ponuditi empatičen odnos, ki podpira, kako se lahko odzovemo, kaj lahko naredimo in kako poskrbimo za sebe. Prostor bo tudi za vaše primere, dileme, vprašanja.

 

OH, TA NAŠ NAJSTNIK 

Na predavanju boste izvedeli kaj so bistvene značilnosti najstništva, kaj o tem obdobju pravi nevroznanost, zakaj so določene značilnosti najstništva nujno potrebne za proces odraščanja kako lahko mladostnika v času odraščanja in soočanja z izzivi podpremo, kako nas pri tem lahko podpre emocionalno starševstvo, empatična komunikacija, kako lahko krepimo celostni razvoj možganov in zakaj je to pomembno. Prostor bo tudi za izmenjavo izkušenj, mnenj.

 

INTIMNOST, MOČ RANLJIVOSTI

Na predavanju bomo govorili o tem kaj pomeni biti ranljiv, zakaj je to za intimne odnose pomembno, ozaveščali bomo lastne načine/vzorce vzpostavljanja odnosov, se spoznavali s svojimi najglobljimi darovi in izvedeli, zakaj se nam v odnosu z bližnjimi (partner, otroci, starši, …) nekatere zgodbe ponavljajo in kaj nas pri tem lahko podpira, krepi.

 

MOJE STARŠEVSTVO – MOJA POT 

Na delavnici bodo starši s pomočjo risanja življenjske črte ozaveščali dogodke, ki so jih kot starše najbolj oblikovali ter občutenja, vedenjske vzorce, misli, čustva, ki se ob starševstvu najpogosteje pojavljajo. Skozi delavnico bodo odkrivali močna področja lastnega starševstva ter načine, kako lahko le ta okrepijo in dogradijo ter področja, kjer potrebujejo podporo in načine, kako si lahko to podporo zagotovijo.

 

CIKEL PREDAVANJ – za samske in ostale, ki jih zanima kvaliteta odnosov s sabo in drugimi

1) KDO SEM? Kako vstopam v odnose?  Sem vreden ljubezni? Se sprejemam? Znam v odnosu poskrbeti zase? Kako se vse to kaže v mojih odnosih? 

2) INTIMNOST Kaj je intimnost? Kako se gradi? Kako jaz vstopam v intimne odnose

3) SAMOSTOJNOST – SAMOZADOSTNOST, v čem je razlika? Kje stojim jaz? 

4) KDO ME PRIVLAČI? ZAKAJ?  Kaj me lahko pri tem podpira? Se privlačnost lahko razvije počasi?

 

 

VSE DELAVNICE, PREDAVANJA SO PRILAGODLJIVA, po TEMAH in ČASOVNO, glede na vaše potrebe.

Od časa trajanja in števila udeležencev je odvisna tudi cena.

Vaše povpraševanje lahko pošljete na terapija@katjazugman.com