Z vajami za srčno koherenco vplivamo na ritem srca in s tem na informacije, ki jih pošilja našim možganom, tako dosežemo usklajeno delovanje srca in možganov, uma. Pri tem deluje spodbujevalno ritmično dihanje in tudi namerno prebujanje spomina na dogodke, ki so v nas prebudili prijetne občutke. Ko delujejo možgani, naš um usklajeno s srcem in so naša čustva, čutenja umirjena, smo v stanju koherence ali usklajenosti, živčni sistem se umiri, vzpostavimo stik s telesom, lažje začutimo, kaj nam telo in občutki sporočajo, torej se povežemo s svojo intuicijo in tudi najglobljimi vrednotami in vsebinami, ki so v življenju za nas zares pomembne. Z vajami za srčno koherenco večamo odpornost, blažimo stresni odziv telesa, torej se naučimo nadzirati stres in tesnobo, in povečamo vitalnost.

PRIMER VAJE: Tehnika počasnega in ritmičnega dihanja 

Gre za dihalno tehniko pri kateri ritmično izenačimo vdih in izdih in tako zavestno vzpostavimo stanje srčne koherence, kar pomeni, da se naše telo umiri, čustvovanje postane manj intenzivno. Kaj se dogaja med izvajanjem vaje? Ob vdihu se naš srčni utrip poviša, od izdihu pa zniža. Naš cilj je povečati to razliko in doseči koherenco. Z vajo vplivamo na naš najdaljši možganski živec vagus, ki potuje od podaljšane hrbtenjače do črevesja, le ta sodeluje pri avtonomnih, kardiovaskularnih, dihalnih, prebavnih, imunskih in endokrinih procesih in je nekakšna vez med našim umom in telesom. Ker avtonomni živčni sistem deluje samodejno lahko nanj vplivamo posredno in pri vaji ritmičnega dihanja počnemo prav to.

NAVODILA ZA IZVEDBO VAJE

Z vajo bomo počasi poskušali doseči, da bosta postali dolžini našega vdiha in izdiha izenačeni. Udobno se namestimo, za začetek lahko naredimo nekaj prostih vdihov in izdihov in svojo pozornosti usmerimo v naš dih, morda ga začutimo na področju nosnic ali na področju trebušne stene. Nato lahko počasi pričnemo s štetjem v mislih in izenačimo dolžini vdiha in izdiha. Med vajo dihamo umirjeno, naravno in plitvo, volumna vdihanega zraka ne povečujemo saj lahko dosežemo kontra učinek – hipervetilacijo. Svojo pozornost usmerjamo v enakomernost ritma vdiha in izdiha. Lahko položimo dlan ali obe dlani na področje srca in si predstavljamo, kako srce diha skupaj z umirjenim dihom. Vajo lahko izvajamo od 15 do 20 minut ali manj. Izvajamo jo s pozornostjo, odgovornostjo in prijaznostjo do sebe.

V primeru srčnih in pljučnih bolezni se pred izvedbo vaje posvetujte z zdravnikom.

 

Zanimive povezave:

HeartMath Intitute

Video o srčni koherenci